Еу донесе одлука за забрана на пластични производи за една употреба

Еу донесе одлука за забрана на пластични производи за една употреба

  Европскиот прламент донесе одлука за забрана на пластични предмети  за еднократна употреба, како што се цевки за пиење, прибор за јадење, амбалажа за храна за носење, капаци за топли пијалоци и памучни стапчиња. Земјите членки на ЕУ ќе треба да стигнат до целта од 90 отсто за собирање пластични шишиња до 2029 година, кога пластичните шишиња треба да бидат со најмалку 25 отсто рециклирачка содржина до 2025 година и 30 отсто до 2030 година….

Повеќе...

Денес стапува во сила руската забрана за увоз на праски

Денес стапува во сила руската забрана за увоз на праски

Од денес стапува во сила руската забрана за увоз на праски. Причината за ваквата одлука  на Русија е поради наводно постоење на габи во пратките. Станува збор за времена забрана што ја објави Руската федерална служба за ветеринарна и фитосанитарна контрола на својата интернет страница, но македонските власти за нејзиното воведување не добија официјално известување. Причина за тоа, според министерот за земјоделство Љупчо Николовски, е отежнатата комуникација меѓу двете земји поради новата владина структура во Русија. Тој вели дека не…

Повеќе...

ЕУ ќе забранува гиро и ќебапи

ЕУ ќе забранува гиро и ќебапи

Гирото и ќебапите во Европа сега ќе мора да сочекаат гласање меѓу 11 и 14 декември во Стразбур за да дознаат дали омилената храна и понатаму ќе може да се служи во сендвичи со иста текстура и вкус како и досега.

Повеќе...

ЕУ забранува одгледување на 3 вида ГМО

ЕУ забранува одгледување на 3 вида ГМО

Претставниците на 28-те земји членки на ЕУ одбиле да дозволат зачувување на 3 вида генетски модифицирани семиња. Тие сепак не ја потпишале забраната, оставајќи ја одлуката во рацете на Европската комисија, соопштија од Комисијата, пренесуваат агенциите. Гласањето, организирано од ЕК во техничка комисија, беше прва таква откако стапи во сила нов закон донесен во 2015 година . Таа им овозможува на земјите членки да забранат на целата или на дел од нејзината територија одгледување на…

Повеќе...

Забрана за увоз на птици и живинско месо и од региони на Хрватска

Забрана за увоз на птици и живинско месо и од региони на Хрватска

  Агенцијата за храна забрани увоз и транзит на живина и диви птици, но и на производи и нуспроизводи од нив од региони во Хрватска. Забраната доаѓа една недела откако таа беше донесена и за области во Унгарија и Полска. Увозот се забранува заради заштита од внесување на вирусот на високопатогена авијарна инфлуенца или птичји грип. За Хрватска потенцијална опасност доаѓа од фарми што потекнуваат од вуковарско-сремската област во Хрватска. За Унгарија е спорен регионот…

Повеќе...

Забранет увоз на месо

Забранет увоз на месо

Македонија забранува увоз на животни, јајца и семе од Црна Гора, Словенија и Босна и Херцеговина поради болеста син јазик. Надлежните, одлуката за спуштање на трговската рампа веќе ја објавија во службен весник.

Повеќе...

Забрана за дневното намалување на откупните цени на земјоделските производи

Забрана за дневното намалување на откупните цени на земјоделските производи

Трговците кои вршат откуп мораат да ги истакнуваат минималните цени по кои ќе купуваат во наредните седум дена без да ги менуваат, односно да ги намалуваат. Откупните цени може да бидат поголеми, но неможе да бидат помали од истакнатите неделни цени.

Повеќе...

Европа забранува увоз и производство на „јабучарот“ и на „ајварката“

Европа забранува увоз и производство на „јабучарот“ и на „ајварката“

Производителите на семенски материјал се во паника и велат дека на овој начин трајно ќе се изгубат македонските сорти, а за да садат земјоделците, семињата ќе мора да се увезуваат од странство. Земјоделците, пак, во најголем дел не знаат за новите прописи и велат дека ова само ќе значи дека во иднина освен „пластични домати“ ќе јадеме и јагоди и пиперки кои нема да имаат ниту мирис ниту вкус кој досега беше препознатлив за македонските сорти.

Повеќе...

Германија размислува за забрана на увозот на пченица од САД поради ГМО

Германија размислува за забрана на увозот на пченица од САД поради ГМО

Во јули САД ја информираа Европската комисија (ЕK) дека на неселска стопанска површина во државата Вашингтон се откриени 22 генетски модифицирани сорти пченица. Пченичните сорти се отпорни на хербициди создадени врз основа на глифоза, како „рандап“, кој е во сопственост на „Монсанто“ – еден од најголемите производители на семе и хербициди.

Повеќе...

Москва го забрани увозот од БиХ

Москва го забрани увозот од БиХ

Руската ветеринарна и фитосанитарна регулаторна компанија „Роселкхознадзор” од вчера воведе привремена забрана за увоз на производи од Босна и Херцеговина, поради недостаток од потврди за безбедноста на производите.

Повеќе...

Бугарија – Се забранува учество на деца во реклами на ГМО-храна

Бугарија – Се забранува учество на деца во реклами на ГМО-храна

Co законот, производите со ГМО се пуштаат во промет само со одобрение од Министерството за земјоделство и треба да имаат одделни ознаки на етикетата. Целосно се забранети генетско модифицираните состојки во храна за деца, пишува „Сега”.

Повеќе...

Забрана за увоз на говедско од региони во Грција и Србија и на пилешко од Италија

Забрана за увоз на говедско од региони во Грција и Србија и на пилешко од Италија

Во Агенцијата за храна велат дека освен живи животни, од Грција и Србија се забранува и увоз на семе од говеда, говедско месо, производи и преработки од говедско месо, млеко и производи од млеко од говеда, како и нуспроизводи од говеда.

Повеќе...

Албанија забрани увоз на месо од Македонија

Албанија забрани увоз на месо од Македонија

Албанското Министерство за земјоделство информира дека воведува забрана за увозот на месо од Македонија. Од оваа институција соопштуваат дека забраната на увозот на месо од Македонија и од некои други земји од регионот е поради појавата на болеста јазлеста кожа кај крупниот добиток.

Повеќе...

Забрана за увоз на српски малини заразени со вирус и турски пиперки со пестициди

Забрана за увоз на српски малини заразени со вирус и турски пиперки со пестициди

Вирусно заразени малини од Србија, остатоци од пестициди во пиперки од Турција, афлатоксини во фастаци од Америка, сулфити во суви кајсии од Турција, салмонела во кикиритки од Kина. Агенцијата за храна донесе забрана за увоз на овие производи и дополнителни контроли на граничните премини.

Повеќе...

Русија го забранува увозот на американска соја и пченка

Русија го забранува увозот на американска соја и пченка

Пченката и сојата што се увезуваат од САД претставуваат вистинска опасност за рускиот потрошувач, соопшти Федералната служба за ветеринарна и фитосанитарна контрола (Россељхознадзор).

Повеќе...

Забрана за увоз на говеда од Босна и Херцеговина поради заштита од син јазик

Забрана за увоз на говеда од Босна и Херцеговина поради заштита од син јазик

Во Агенцијата велат дека на ваков чекор се решиле откако минатиот месец бил изолиран случај на болеста кај говеда на босанска територија.

Повеќе...

Се забранува увоз на говеда, млеко и млечни производи од речиси цела Грција

Се забранува увоз на говеда, млеко и млечни производи од речиси цела Грција

Во Агенцијата за храна велат дека освен живи животни, од Грција се забранува и увоз на семе од говеда, говедско месо, производи и преработки од говедско месо, млеко и производи од млеко од говеда, како и нуспроизводи од говеда.

Повеќе...

Иран забрани извоз на турска стока во Русија

Иран забрани извоз на турска стока во Русија

Потпретседателот на Стопанската комора на Иран, Мохамедреза Ансари, истакна за руски „Спутник” дека земјата планира да го зголеми извозот на производи во Русија, особено на прехранбени, токму поради поволните економски врски меѓу двете земји.

Повеќе...