КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ Пчеларство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ Пчеларство

Поволните топли денови во ноември овозможуваат пчеларот да се погрижи за пчелните семејства пред настапување на зимата. Се прегледуваат капаците на кошниците дали се добро затворени, а доколку не се треба тоа да се направи. На пчелните семејства треба да им се обезбеди смиреност, и до кошниците не треба да имаат пристап домашните и шумските животни.   agencija.gov.mk

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ Сточарство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ  Сточарство

Говедарство Во месец ноември преминуваат кон услови на зимско одгледување. Хигиената во шталата треба да биде на високо ниво, боксот и постелките треба да се суви и чисти, воздухот исто така сув и чист, без ладни струи. Потребно е исхраната да биде во согласност со сотојбата на животните –бременост, лактација, сувостоен период. Храната треба да биде правилно избалансирана.Сувата храна да биде заштитена од влага, а силажата и другата ферментирана храна да се чуваат на начин…

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ Поледелство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ Поледелство

Во текот на овај месец се завршува со основното ѓубрењ со калиумови и фосфорни ѓубрива и се припрема почвата, длабоко се заорува, за сеење на пролетните култури. Нормите за ѓубрење се формираат по извршените агрохемиски анализи.   agencija.gov.mk

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ Лозарство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ Лозарство

Во овој период се врши основното ѓубрење со комбинирани ѓубрива, по што земјата се заорува на 18 – 20 см. Лозата има моќен, развиен коренов систем кој што опфаќа голем обем на почва, што и овозможува полесно да се снабдува со потребните хранливи материи од почвата. Исто така лозата има способност доста лесно да го извлечи и да го искористи фосфорот од тешко растворливите фосфорни ѓубрива.Во текот на овај месец се вадат лозичките од вкоренувалиштата,…

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ Овоштарство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ Овоштарство

Ноември е типичен есенски месец. Денот брзо се намалува, а со тоа и сончевите периоди, со што се намалуваат и вредностите на надворешната температура и доаѓа до појава на карактеристичните временски феномени: магла, мраз, температурни инверзии и сл. Овоштарство Во месец ноември има доволно дена кои што треба да се користат рационално за работа во овоштарниците. Продолжува извршувањето на агротехничките мерки кои што се од суштинско значење за здравствената состојба на растенијата. Ако веќе не…

Повеќе...

Досетлив земјоделец: Лут на трговските центри, поставил автомат за продажба на компир 24/7

Досетлив земјоделец: Лут на трговските центри, поставил автомат за продажба на компир 24/7

Јас сум производител на компирии сакам да го продадам мојот род, најдобро што можам, вели ирскиот претприемач чиј автомат може да продаде 140 килограми компири, односно 28 вреќи по 5 килограми компир. Компир, компир…деновиве може да се слушне на улиците во градовите и селата. Но, се помалку се оние кои се одлучуваат на продажба на овој зеленчук на тој начин, затоа што повеќето, посебно оние кои живеат во градовите, компирот го продаваат во трговските центри….

Повеќе...

Дали на земјоделството на иднината ќе му треба земјоделец?

Дали на земјоделството на иднината ќе му треба земјоделец?

Трактори без возач. Дронови кои ги надгледуваат насадите. Роботи кои на нив работат. А работниците? Што ќе работат европјаните за 30 години? Дали роботите од нашата генерација ќе плаќаат здравствено и пензиско осигурување? Дали наглото воведување на технологијата ќе донесе поголеми социјални немири? Сведоци сме на најбрзиот развој на технологијата од постоењето на светот и времето. Мултинационални корпорации веќе неколку години вложуваат најголем дел од средствата во развој на целосно автоматски процеси. Такви на кои…

Повеќе...

Се укина критериумот ” прв дојден, прв услужен”

Се укина критериумот ” прв дојден, прв услужен”

„Мерката постоеше и во претходните години, но по критериум „прв дојден прв усложен“, што отвораше сомнеж дали овие пари завршуваа кај вистинските земјоделци. Нашата аграрна политика е јасна – секој денар од субвенциите од секоја мерка, мора да се исплати на вистинските земјоделци”, истакна Николовски.

Повеќе...

Тргнат е Законот за измени на персонален данок од собраниска седница

Тргнат е Законот за измени на персонален данок од собраниска седница

Почитувани, сакаме да Ве информираме дека Законот за измени на персонален данок е тргнат од собраниска седница. Сите Здруженија поднесуваат барања во пишана форма за овој став, до институциите, со цел да се надмине овој проблем. За понатаму, тековно ќе Ве информираме.

Повеќе...

Пчелата – пријателот на земјоделецот

Пчелата – пријателот на земјоделецот

Пчелата има суштинска улога во опрашувањето на расцветаните растенија, вклучувајќи ги и насадите. Најпосле, една третина од храната што ја јадеме зависи од опрашувањето, вклучувајќи ги бадемите, јаболката, бобинките, краставиците и бостанот.

Повеќе...

Македонски земјоделец со пофалница од Кралот Петар први

Македонски земјоделец со пофалница од Кралот Петар први

  Прадедо Андон Михајловски (срп. виќ) од село Опила, среза Кратовска, округ Кумановски од страна на Српското земјоделско друштво, а во име на Кралот Петар I е одликуван со Пофалница за изложба на овошје (јаболки и круши) на првата поучна изложба од 27 октомври до 2 ноември 1920 година во Скопје, по оценка и едногласен предлог од стручниот Оценувачки Суд. Бр. 5-305 10 јуни 1921 год. Белград   бриф.мк

Повеќе...