Професионалност, наука и средба на сточари на 33 Меѓународен саем за сточарство Space 2019 во Франција

Професионалност, наука и средба на сточари на 33 Меѓународен саем за сточарство Space 2019 во Франција

Предизвиците во сточарското производство се се поголеми, но од друга страна овој сектор се наоѓа под големо влијание на глобалната економија и здравствените проблеми. Ширењето на афричката свинска треска во светот, а посебно во Кина е само еден пример на криза која влијае на светскиот пазар. Секој одгледувач на стока е свесен за важноста на одржувањето на здравјето на животните во целиот ланец на вредности на сточарското производство. Токму затоа, Меѓународниот саем на сточарство Space…

Повеќе...

Малите сточари бараат повисока цена за млекото

Малите сточари бараат повисока цена за млекото

Според претседателот на Асоцијацијата на земјоделци, Евтим Шаклев, најтешка е состојбата со цената на млекото која се движи од 16 до 22 денара, а може да ја постигнат само големите фармери. -Од 14.000 производители, 11.000 се со по 10 крави, па не може да се натпреваруваат со големите фармери. Затоа добро е и тие дополнително да се стимулираат за да бидат конкурентни на пазарот со млекото. Освен тоа, на одгледувачите им треба и урбанизација на…

Повеќе...

Студот и снегот не ги изненадија, сточарите подготвени

Студот и снегот не ги изненадија, сточарите подготвени

Сточарите ги подготвија шталите за зимски услови. Оние кои имаат повеќе грла добиток и кои професионално се занимаваат со сточарство ги знаат условите под кои треба да се чува и храни стоката во зима. Тие велат дека ако немаат соодветни услови во шталите ниските температури може да бидат погубни за стоката. Од Асоцијацијата на земјоделци и одгледувачи на свињи велат дека засега стоката не е во опасност бидејќи се уште нема екстремно ниски температури. – Сточарите…

Повеќе...

Деветта средба на сточари и земјоделци

Деветта средба на сточари и земјоделци

Во организација на подрачната единица на АПРЗ и земјоделско-сточарско здружение „АГРО ЦЕНТАР“ од Велес, денеска во с. Теово, општина Чашка, ќе се одржи деветта средба на сточари (одгледувачи на овци) и земјоделци од Републиката. На средбата ќе присуствуваат регионалните сточари, претставници од локални здруженија од Републиката, директорот на Ј.П. Пасишта на Република Македонија Љујзим Фејзулаху и градоначалникот на општина Чашка. На средбата ќе бидат изнесени импресии од досегашните состаноци, постигнатите резултати при комуникацијата со МЗШВ…

Повеќе...

Наскоро јавен оглас за доделување земјоделско земјиште на сточари

Наскоро јавен оглас за доделување земјоделско земјиште на сточари

Заинтересираните сточари наскоро ќе може да аплицираат за државно земјоделско земјиште за производство на сточна храна, кое ќе се доделува под закуп на 15 години. Одлуката да се распише огласот ја донела Владата на вчерашната седница. Според планот, вкупната површина што ќе се понуди е 517 хектари, кои се распоредени во регионите на Берово, Велес, Гостивар, Дебар, Куманово, Кавадарци, Неготино, Свети Николе, Струмица, Штип и Крива Паланка. На секој закупец ќе му се доделува земјиште…

Повеќе...

Сточарите се жалат растат трошоците за производство на млеко цената паѓа а субвенциите доцнат

Сточарите се жалат растат трошоците за производство на млеко цената паѓа а субвенциите доцнат

Производството на млеко станува неисплатливо. Сточарите се жалат цената на млекото падна на одвај 16 – 17 денари за литар, трошовците растат, а субвенции нема. Земјоделците кои утрово се јавија во утринската програма на Сител велат дека подолго од една година ги чекаат субвенциите од 3,5 денари по литар предадено млеко. Министерот за земјоделство пак вели субвенциите се исплаќаат редовно како никогаш досега. И заради ниските цени, но и заради климатските промени кои ги уништуваат…

Повеќе...

Се подготвува огласот за доделување државно земјиште на сточари

Се подготвува огласот за доделување државно земјиште на сточари

Објавен е повикот за поднесување барања за исплата на 50 отсто од трошоците за набавка на педигриран добиток, соопшти денеска министерот за земјоделство шумарство и водостопанство Љупчо Николовски. Станува збор за мерката од Програмата за рурален развој за набавка на педигриран добиток од увоз или со потекло од признати организации за они фармери кои го набавиле добитокот до 31 декември 2017 година. – Со цел поефикасна искористеност, Владата за следните огласи за оваа мерка ги…

Повеќе...

Сточарите се жалат на ниска откупна цена на јагниња за Велигден

Сточарите се жалат на ниска откупна цена на јагниња за Велигден

Сточарите и годинава се незадоволни од ниската откупна цена на јагниња за Велигденските празници,која се движи околу 140 денари за 1 кг жива мера. Сточарите и годинава се незадоволни од ниската откупна цена на јагниња за Велигденските празници,која се движи околу 140 денари за 1 кг жива мера. Месото е со одличен квалитет и истото е барано на странските пазари,но со ваквите цени, сточарството само ќе тоне.Растат само трошоците, а крајната заработувачка е се помала,…

Повеќе...

Паника кај сточарите, во Македонија нема веќе овци

Паника кај сточарите, во Македонија нема веќе овци

Според изјавите на сточарите, од 1.200.000 грла во 2006 година се сведе на околу 500.000 овци. Состојбата во сточарството е алармантна, а одгледувачите на овци бараат брзо реагирање од Владата и стопирање на негативниот тренд, објави на својот Фејсбук профил Ленче Николовска, советник за земјоделство на премиерот Зоран Заев, на состанокот со најголемите одгледувачи на овци во земјава. – Овчарството е една од сточарските гранки која изминативе години претрпе буквално пораз. Според изјавите на сточарите,…

Повеќе...

Сточарите бараат долгорочни концесии за пасиштата

Сточарите бараат долгорочни концесии за пасиштата

– Бараме државата да ни даде договор за концесија до 30 години за да можеме да инвестираме. Никој не сака да инвестира кога не е сигурен колку и дали ќе седи во некое бачило или наместо него ќе дојде некој друг. Затоа бараме од државата да ни ги дава под концесија макар и на 20 или 15 години, ако не 30, а не како сега, да потпишуваме договори секоја година, истакнува Скендер Аме, претседател на Здружението на одгледувачи на овци „„Даши“ од Дебар, производител на традиционалното дебарско бело овчо сирење и сопственик на 700 овци.

Повеќе...

Една година по поплавите, сточари од Синѓелиќ без стада, земјоделци без земјиште

Една година по поплавите, сточари од Синѓелиќ без стада, земјоделци без земјиште

Пред една година, за да се стигне до шталата на Камер Имери од Арачиново, потребен беше чамец поради тоа што длабочината на водата во ова зона достигнуваше и до 2 метри. Во минатогодишните поплави угинаа 250 овци. Една година подоцна, сточарот Камер Имери, вели дека не добил ниту еден денар на име на обесштетување. Десетици други сточари од овие места ја делат истата судбина со Камер Имери. Еден од нив е Африм Абдулаху, кој наместо…

Повеќе...

Јагнињата се извезоа, сточарите во загуба!

Јагнињата се извезоа, сточарите во загуба!

Извозот на јагниња пред Велигден заврши, но годинава со драстично пониска откупна цена од лани. Сточарите велат дека за разлика од лани кога за килограм јагне се плаќало 175 денари, годинава откупната цена е намалена на 100 до 120 денари. Дополнително, сточарите немаат земено ниту субвенции за да можат да ја компензираат ниската откупна цена, оти исплатата е сеуште заглавена во Министерството за финансии. Сточарите велат дека поради ниските откупни цени ќе бидат принудени да…

Повеќе...

Сточарите бараат повисока цена на јагнето, работат со загуба

Сточарите бараат повисока цена на јагнето, работат со загуба

Речиси два месеца пред Велигден, македонското јагне, за производителите, со пониска цена од очекуваната. Побараа поддршка од извршната власт. Некогаш од земјава се извезуваа околу 27 илјади тони јагнешко, сега некаде околу 7 илјади, најмногу во Италија, Грција, Хрватска. Сточарите бараат повисока цена на јагнето, кое сега се продава за 120 денари. Велат, на нивниот бизнис му се заканува колапс, работат со загуба. Според нив, економска логика ќе имаат ако откупната цена е 160 денари…

Повеќе...

Припремање на силажа и исхрана на добитокот во зимскиот период- практична обука со сточари од прилепскиот и битолскиот регион

Припремање на силажа и исхрана на добитокот во зимскиот период- практична обука со сточари од прилепскиот и битолскиот регион

Во изминатиов период ФФРМ во соработка со АПРЗ одржа неколку посети и средби на терен, каде беа посетени фарми со крупен добиток. На тие средби вработените од АПРЗ и советници за сточарство на лице место ги запознаваа присутните фармери одгледувачи на крави со начинот на приготвување на храната на добитокот – силажа и начинот на исхрана на добитокот во зимскиот период. Беа посетени неколку села во битолскиот и прилепскиот регион, а сите овие трибини беа…

Повеќе...

Сточарите во штипско незаинтересирани да добијат субвенции за плати

Сточарите во штипско незаинтересирани да добијат субвенции за плати

Сточарите во штипско не заинтересирани да добијат субвенции за плати на овчарите. Во предвидениот рок не аплицирал ниту еден сопственик на стадо. Нема овчари, никој не се пријави за субвенцијата, информираа од Подрачната единица на Министерството за земјоделство во Штип. Во штипско и карбинско овчарите можат да се избројат на прсти. Повеќето ангажирани за оваа работа доаѓаат и од други места. Но, задоволни се работата. Велат дека е тешка, но добро платена. Добиточниот фонд и…

Повеќе...

До крајот на месецот ќе им се исплати на сточарите за заболените животни од јазлеста кожа

До крајот на месецот ќе им се исплати на сточарите за заболените животни од јазлеста кожа

Најдоцна до крајот на месецот ќе бидат обештетени сточарите кои претрпеа штети од болеста јазлеста кожа. Надлежните информираат дека средствата се обезбедени. По брза постапка се изготвуваат решенијата со записници на фармерите на кои им биле одземени и убиени животните.

Повеќе...

И сточарите ќе можат да поднесуваат барање за субвенционирање на осигурувањето на добитокот

И сточарите ќе можат да поднесуваат барање за субвенционирање на осигурувањето на добитокот

Сточарите треба само да изберат осигурителна компанија и полиса, да платат 40 отсто од сумата, а остатокот ќе го доплати платежната Агенција .Фармерите задоволни од мерката, очекуваат со ова да се зголеми сточниот фонд со кој располагаат.

Повеќе...

Советување за сточари за болеста јазлеста кожа

Советување за сточари за болеста јазлеста кожа

Со советувањето се опфатени сточари од Кавадарци, Неготино, Велес и Демир Капија, а присутни се и претставници од Агенцијата за храна и ветеринарство и Агенцијата за поттикнување на развојот во земјоделството.

Повеќе...

Протест на унгарски сточари во центарот на Будимпешта

Протест на унгарски сточари во центарот на Будимпешта

Протестот на сточариите започна на мостот „Маргерт“ во близина на унгарскиот Парламент, од каде демонстрантите се упатија кон канцеларијата на премиерот на Унгарија, Виктор Орбан, каде предадоа петиција со своите барања.

Повеќе...

Сточарите ќе може да конкурираат за државни ниви за производство на сточна храна

Сточарите ќе може да конкурираат за државни ниви за производство на сточна храна

Право на учество на огласот за распределба на државно земјоделско земјиште со површина до 3 хектари имаат лицата кои немаат склучено важечки договори за закуп со Министерството за земјоделство. Договорите кои ќе се склучат за производство на фуражни и индустриски култури се за период од 15 години.

Повеќе...

Пријавување субвенции за предадено млеко

Пријавување субвенции за предадено млеко

Млекопроизводителите можат да поднесуваат барања за субвенции за произведено и за предадено овчо, козјо и кравјо млеко во периодот од октомври до декември 2015 година. Висината на поддршката изнесува 3,5 денари за литар.

Повеќе...
1 2