Топ вести

Исплатени 225 милиони денари за субвенции за трета фаза произведено и предадено млеко

Исплатени 225 милиони денари за субвенции за трета фаза произведено и предадено млеко

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски заедно со заменик министерот за земјоделство, шумарство…
Зимска резидба на грозјето

Зимска резидба на грозјето

Резидба е ампелотехничка мерка со која одредени делови на виновата лоза се прекратуваат делумно или целосно. Резидбата може да биде:…
Oва е грабеж, а не откуп – тутунарите со голем револт за откупните цени повикуваат на протест

Oва е грабеж, а не откуп – тутунарите со голем револт за откупните цени повикуваат на протест

Голем е револтот на тутунарите со стартот на откупот на тутунот, бараат Министерството за земјоделие да ја земе работата во…
Акциски план за надминување на состојбите со намалениот водостој на Преспанското езеро

Акциски план за надминување на состојбите со намалениот водостој на Преспанското езеро

Предвидува анализата и акцискиот план на Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) што го усвои Владата на последната…
Mustang – Вистинско решение за сузбивање на широколисни плевели во житарици и пченка

Mustang – Вистинско решение за сузбивање на широколисни плевели во житарици и пченка

Mustang  е комбинација од две  молекули со различен начин на делување кој дава висок квалитет на сузбивање на широколисните плевели.…
Заштита и прихрана на расад од градинарски култури

Заштита и прихрана на расад од градинарски култури

  Како најзначајна болест која ги паразитира младите растенија е причинителот на полегнување на расадот, палеж на клианците и трулеж…
Македонија и Албанија потпишаа спогодба за одржливо управување со рибниот фонд во Охридското и Преспанското Езеро

Македонија и Албанија потпишаа спогодба за одржливо управување со рибниот фонд во Охридското и Преспанското Езеро

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа, денеска во Струга, заедно со министерот за земјоделство и рурален развој на…
Расцепканоста на фармите го секнува производството на млеко

Расцепканоста на фармите го секнува производството на млеко

Млекопроизводството со години се бори со слаба организација и константно намалување на интересот, наедно и со ниско годишно производство на…
Спречен инцидент со физичка пресметка на откупен пункт во Струмица

Спречен инцидент со физичка пресметка на откупен пункт во Струмица

  Иако монополите бараат од тутунарите при носењето на тутун на откупен пункт да има од сите класи сепак при…
Во месец ноември 300 луѓе го посетиле Винскиот музеј во Кавадарци

Во месец ноември 300 луѓе го посетиле Винскиот музеј во Кавадарци

  – Благодарни сме за интересот на оние кои дојдоа и во услови на пандемија од вирусот Ковид-19. Се работи…
Депонијата Русино ќе се затвори за 5 години

Депонијата Русино ќе се затвори за 5 години

Русино ќе се затвори за 5, наместо за 10 години. Граѓанските еко активисти конечно ја добија бараната писмена гаранција. На…
Подигнување на насади со орев

Подигнување на насади со орев

.Оревот (Juglans regia L.) спаѓа во групата на најзначајни овошни видови во светот. Неговата широка примена во исхраната, медицината, прехранбената,…
Кои се придобивките од хималајската сол

Кои се придобивките од хималајската сол

Пред околу 200 милиони години имало кристализирана морска сол, покриена со лава. Оваа сол е заштитена од секаков вид загадување,…
Важна информација за лозаропроизводителите

Важна информација за лозаропроизводителите

Од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство – ПЕ Битола ивестуваат  дека системот за поднесување на Барања за подмерка 1.10-а…
Почна аплицирањето за добивање два денари субвенција за килограм произведено и предадено винско грозје

Почна аплицирањето за добивање два денари субвенција за килограм произведено и предадено винско грозје

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ги информира сите производители на грозје дека од денеска па се…
Забрана на лов на пастрмка во акумулацијата Стрежево

Забрана на лов на пастрмка во акумулацијата Стрежево

ЈП „Стрежево“ – Рекреативна зона „Акумулација Стрежево“ најави период на забрана на лов на риби во месец декември. Со цел…
Да се внимава на заштитата на земјоделските култури во зимските денови, апелираат агрономите

Да се внимава на заштитата на земјоделските култури во зимските денови, апелираат агрономите

Периодот на суво време без врнежи и ниски температури  не се одразува поволно врз веќе посеаните есенски култури. Во наредниот…
Со постоечкиот закон за заштита, Шар Планина уште повеќе ќе се пустоши

Со постоечкиот закон за заштита, Шар Планина уште повеќе ќе се пустоши

 Според нив истиот не нуди заштита од негативното влијание на малите хидроцентрали. Во меѓувреме додека траат административните процедури околу прогласување…
Најздрави намирници на планетата

Најздрави намирници на планетата

  Кромид Одличен е во борбата против разни болести и наводно може да спречи развој на голем број бактерии. Кромидот…
Потпишан меморандум за соработка со најголемиот ланец на хипермаркети во земјите од Блискиот исток

Потпишан меморандум за соработка со најголемиот ланец на хипермаркети во земјите од Блискиот исток

Вчера, в.д. амбасадоркатата на Република Северна Македонија во Катар, г-а Елма Алторок потпиша меморандум за соработка со д-р Мохамед Алтхаф,…
Фермонски стапици за рано детектирање на јаболковиот црв

Фермонски стапици за рано детектирање на јаболковиот црв

  Во насока на поддршка на земјоделците од здружението „Благој Кoтларовски“ од Ресен (членка на Националната федерација на фармери) преку…
Back to top button
Close