Земјоделски календар за месец март растително ГРАДИНАРСТВО

Земјоделски календар за месец март растително ГРАДИНАРСТВО

Се садат: домати, пиперки, модар патлиџан – (средно – рано производство) аспарагус, праз, зелка-рана на отворени леи, рен – во полутопли оранжерии. На отворено се сее крупна бакла од 10-25 март со 180-200 кг/ха, грашок од 1-10 март со 150-180 кг/ха, зелка од 25 март до 10 април со 0,6 -0,8 кг/ха, копар од 5-15 март со 15-25 кг/ха, моркови рани – март со 6-8 кг/ха, магдонос од 15 март со 7-10 кг/ха, ротквици од…

Повеќе...

Во рамки на проектот „Попреченоста е прашање на перцепција“ ќе се одржи бесплатна работилница за градинарство

Во рамки на проектот „Попреченоста е прашање на перцепција“ ќе се одржи бесплатна работилница за градинарство

Во рамки на проектот „Попреченоста е прашање на перцепција“ кој го спроведува Институтот за медиуми и различности од Лондон, во партнерство со Македонскиот институт за медиуми и Националниот совет на инвалидските организации на Македонија, со финансиска поддршка од Европската Унија, Ресторан Амбрела ќе биде домаќин на шест бесплатни работилници од отворен тип. Лица со различен вид на попреченост и нивните родители, како и сите останати родители со дечиња, ќе можат да присуствуваат на бесплатна обука…

Повеќе...

Календар на растително производство ЈАНУАРИ Градинарство

Календар на растително производство ЈАНУАРИ Градинарство

Јануари е најстудениот месец од годината. Во тоа време зеленчуковите култури се развиваат само во култивациони објекти – пластеници и стакленици. На полето се одгледуваат само некои култури засадени наесен, како лук, кромид и спанаќ. Сите напори се насочени кон подготовките за одгледување на зеленчуковите култури во следните месеци и летото. Се подготвуваат полиетиленски оранжерии за експлоатација. Се врши сеидба за производство на расад од домати, пиперки, краставици и тиквички за одгледување во стакленици или…

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ Градинарство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ Градинарство

“Мртво” време за градинарите нема, а поготово за оние кои се занимаваат со производство на расад за рано-градинарско производство. Во овај период почнува наѓубрувањето на леите во оранжериите и во леите во кои се планира подоцна производство на покасни сорти градинарски култури може да се посадат зелена салата и лук. Во деновите кои што се погодни за работа, потребно е да се припреми почвената смеса која што ќе се користи при пресадувањето. Градините треба да…

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ Градинарство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ Градинарство

Испразнатите градинарски површини се чистат од растителните отпадоци. Потоа се врши ѓубрење со комбинирано ѓубриво и длабоко орање. При полседната обработка на почвата препорачливо е да се истретира со регистриран почвен инсектицид против нематоди и други штетни инсекти и со хербицид против плевели. Потоа почвата се покрива со фолија, а после една недела фолијата се отстранува и по 2-4недели почвата повторно се обработува. Доколку температурата е над 10 степени, обработката се врши порано. Зимските култури…

Повеќе...

Искористувањето на термалните води во градинарството се уште само ветување

Искористувањето на термалните води во градинарството се уште само ветување

Државата нема слух за предлогот термалните води да се користат наместо нафта, како енергенс за загревање во градинарството, велат од Стопанската комора на Македонија. На оваа тема имало поплаки и многу пати се разговарало, но засега се е останато само на ветувања. Како што беше речено денеска на прес-конференција, Комората се уште нема никаква најава за воведувањето на „зелената нафта“ и за другите мерки што ги предложи Министерството за земјоделство, ниту знае дали со предвидениот…

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ВО МЕСЕЦ ОКТОМВРИ- Градинарство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ВО МЕСЕЦ ОКТОМВРИ- Градинарство

Градинарските култури кои се наменети за потрошувачка во текот на зимата, треба да се приберат пред настапувањето на поголемите мразеви. Кочаните се отсекуваат под коренот и се чуваат во ровови. Морковите за зимска потрошувачка исто така се чуваат во ровови. Ровот претставува јама ископана во земјата со димензии зависно од количината на зеленчукот кој што ќе се чува во него. На дното на ровот се постила слама врз која се реди зеленчукот и врз него…

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ- Градинарство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ- Градинарство

Август е месец, во кој што градинарите имаат доста обилна работа. Имено, во овој период треба да се продолжи со грижата за првите посадени култури, градинарите се припремаат и за садење на вторите култури, а се наметнува и бербата. Треба да се има во предвид дека, треба да се отстранат деформираните, заболени и нестандардни плодови од краставици, домати и пипер. Тоа ќе овозможи нормален раст на новите заврзоци, ќе се намали опасноста од зараза и…

Повеќе...

 Градинарите стравуваат за пласманот на „ајварката“

 Градинарите стравуваат за пласманот на „ајварката“

На половина месец од официјалниот старт на бербата на пиперката „куртовска капија“ или кај народот позната како „ајварка“ градинарите се плашат за нејзиниот пласман. Нивната загриженост доаѓа од големите количини на готови производи што ги имале преработувачите од ланската сезона. На ова неодамна укажаа повеќе градинарски здруженија од струмичко. Иако годинава се очекува  производството да биде помало во споредба со лани кога иамало 60 000 т пипер сепак градинарите се загрижени за пласманот на своето…

Повеќе...

Градинарство -земјоделски календар за месец јуни

Градинарство -земјоделски календар за месец јуни

Во месец јуни продолжува грижата за градинарските култури кои се одгледуваат во оранжерии. Во слободниот простор кај некои култури, како тиквички, копар и др., може да се засади праз, целер, кромид и др. Топлотниот режим треба правилно да се регулира во полиетиленските оранжерии – само во ладни денови и ноќи треба да се затвараат вратите и проветрителите. Кај раните сорти високостеблени домати, кога ќе бидат развиени 4-6 соцветија, се прекршуваат врвовите над последното соцветие (зглоб),…

Повеќе...

Градинарство – календар за месец април

Градинарство – календар за месец април

Во овој период во јужните региони може да се посади раниот модар патлиџан. Растојанието помеѓу редовите треба да биде 50 – 70см, а внатре во редовите 50 – 60см. Кај кромидот, доколку е влажно времето во овој период е можна појава на жолти дамки на листовите и појава на пламеница. Доколку се забележат првите симптоми потребно е веднаш да се изврши третирање со соодветни регистрирани фунгициди. Раните домати се препорачува да бидат посадени во период…

Повеќе...

Градинарство – календар за месец Март

Градинарство – календар за месец Март

Во март се садат: домати, пиперки, модар патлиџан – (средно – рано производство) аспарагус, праз, зелка-рана на отворени леи, рен – во полутопли оранжерии. На отворено се сее крупна бакла од 10-25 март со 180-200 кг/ха, грашок од 1-10 март со 150-180 кг/ха, зелка од 25 март до 10 април со 0,6 -0,8 кг/ха, копар од 5-15 март со 15-25 кг/ха, моркови рани – март со 6-8 кг/ха, магдонос од 15 март со 7-10 кг/ха,…

Повеќе...

Мерки за поддршка на градинарството

Мерки за поддршка на градинарството

Во 2018-та година градинарите субвенциите ќе може да ги добиваат по четири основи. Финансиската поддршка ќе следува за производството на отворено, за производството во пластеници и во оранжерии, како и за предадениот зеленчук во домашните преработувачки капацитети. Градинарите кои произведуваат зеленчук на отворено и во пластеници на најмалку 0,2 хектари имаат право на субвенција од 30.000, а 36.000 за површини од 0,7 до 5 хектари. За лубеници, дињи и тикви ќе се добиваат по 6.000…

Повеќе...

До 25 декември барања за субвенции за градинарски и овошни култури

До 25 декември барања за субвенции за градинарски и овошни култури

За поддршка за градинарски култури може да аплицираат земјоделски стопанства кои од 1 март до 25 декември произвеле и проделе градинарски култури во регистриран преработувачки капацитет за зеленчук.

Повеќе...

Украдени 30 тегли ајвар во Кавадарци

Украдени 30 тегли ајвар во Кавадарци

Покрај ајварот, во неколку други кражби станувало збор за украдено веќе набрано грозје од нивите кое стоело во вреќи по редовите, а во повеќето од случаите крадците сами си береле туѓо производство тешко од 150 до две илјади килограми.

Повеќе...

GARDENA градинарски алатки

GARDENA градинарски алатки

Вашата градина е место за релаксирање и место каде што треба да имате позитивно и убаво чувство. За полесна, забавна и ефективна работа, потребни Ви се современи градинарски алатки кои ќе Ви помогнат во сите градинарски активности.Исто така, за да бидете сигурни дека вашите растенија и вашиот тревник ќе останат зелени и здрави, правилното наводнување е од суштинско значење. Gardena ви нуди одлични решенија од областа на снабдување со вода, вода за транспорт, пумпи за…

Повеќе...

Четири мерки за поддршка на градинарството

Четири мерки за поддршка на градинарството

И во 2017-та година градинарите ќе може да ги добиваат субвенциите по 4 основи. Финансиската поддршка ќе следува за производството на отворено, во пластеници, во оранжерии, како и за предадениот зеленчук во домашните преработувачки капацитети. Градинарите кои произведуваат зеленчук на отворено и во пластеници на најмалку 0,2 хектари имаат право на субвенција од 30.000, а за лубеници и за дињи 6.000 денари по хектар. Дополнителни директни плаќања ќе можат да добијат производителите на домати, пиперки,…

Повеќе...

Поголеми субвенции за градинарство и овоштарство

Поголеми субвенции за градинарство и овоштарство

Следната година продолжува субвенционирање на земјоделците кои што ќе ги заменат ниско профитните житни и индустриски култури со градинарски или лозови и овошни насади. Поддршката е за 30 проценти повисоки од основните субвенции. Дополнителни 30 проценти субвенции ќе добиваат земјоделците кои ќе решат да направат замена на непрофитабилното производство со промена на насадите со други видови на земјоделски култури со поголеми приноси. Промената треба постепено да овозможи групирање на производство на земјоделските површини во една…

Повеќе...