Како до повеќе информации за аплицирање за ИПАРД 2 Програмата

Како до повеќе информации за аплицирање  за  ИПАРД 2 Програмата

Телото за управување со ИПАРД ја продолжува Кампањата за публицитет на Програмата со нови инфо денови во согласност со продолжувањето на рокот за аплицирање за мерка 7 „Диверзификација на фарми и развој на бизниси“ од ИПАРД 2014-2020 Програмата од страна на  Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Сите заинтересирани, наместо на 18. ноември апликациите ќе може да ги доставуваат до 3. декември 2019 година. На овие Инфо денови претставници од Телото за…

Повеќе...

За 15 дена е продолжен рокот за поднесување барања за користење средства  од ИПАРД 2 за мерката  7 

За 15 дена е продолжен рокот за поднесување барања за користење средства  од ИПАРД 2 за мерката  7 

По барање на заинтересираните странки, Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, го продолжи рокот за аплицирање за мерка 7 „Диверзификација на фарми и развој на мали бизниси“ која се финансира од ИПАРД 2 програмата. Наместо до 18- ти ноември сите заинтересирани апликациите ќе може да ги доставуваат до 3- ти декември 2019 – та година. Директорот на АФПЗРР, Николче Бабовски, преку соопштение за јавноста информира дека со оваа им се дава доплнителна…

Повеќе...

Македонија лидер во регионот по искористување на средства од ИПАРД 2 програмата

Македонија лидер во регионот по искористување на средства од ИПАРД 2 програмата

Агенцијата за финансиска подршка и рурален развој како имплементатор на ИПАРД програмата излезе со  многу оптимистички прогнози, околу искористувањето на средствата од ИПАРД програмата. Првиот човек на агенцијата Николче Бабовски, вели дека годинава од оваа програма ќе се искористат сите пари од европските фондови. Како што рече досега се искористени 30 % од европските пари. Тој додаде дека средствата одат во вистински раце, и затоа земјава станала лидер во регионот – Зошто велам лидери во регионот,…

Повеќе...

Најава за нов повик за ИПАРД 2

Најава за нов повик за ИПАРД 2

  Министерството за земјоделство објави дека течат триесетте дена од најавата за објавување на новиот втор повик за Ипард 2 програмата за годинава. Сите кои се заинтересирани да аплицираат за новиот повик каде на располагање се од 8 до 10 милиони евра ќе имаат време да ги соберат сите потребни документи кои се наведени во упатството за по еден месец кога ќе се објави повикот да можат со комплетна документација да аплицираат. Новиот повик се…

Повеќе...

Николовски: РС Македонија лидер во спроведувањето на  ИПАРД 2 програмата во регионот

Николовски: РС Македонија лидер во спроведувањето на  ИПАРД 2 програмата во регионот

Рекордна искористеност на средства од ИПАРД 2 програмата За развој нај земјоделскиот сектор од исклучително значење  е и ефикасната искористеност на мерките кој што ги нуди ИПАРД 2 програмата  и тоа  мерките за инвестиции во материјални средства за земјоделски стопанства и во инвестиции за средства во преработка односно мерките 1 и 3 кој што овозможуваат кофинансирање на трошоците за инвестиции за што сведочи и интересот кој што во јануари и февруари  резултираше со рекордни  1250 апликации. -Кога станува збор  за мерките од ИПАРД 2 програмата…

Повеќе...

Вкупно 1.164 барања со сума од 33 милиони евра за ИПАРД 2 програмата

Вкупно 1.164 барања со сума од 33 милиони евра за ИПАРД 2 програмата

До Платежната агенција поднесени се 1.164 барања за сума од 33 милиони евра од последниот повик за добивање на средства од ИПАРД 2 програмата за рурален развој од мерките 1 и 3. Рокот заврши пред две недели и сите мерки ќе се исплатат во време кога корисниците имаат најмногу потреба од овие субвенции, а целта е подобрување на генетскиот потенцијал што ќе влијае врз зголемување на продуктивноста на сточарското производство. – За мерката еден „Инестиции…

Повеќе...

Земјоделците од поширокиот кумановски регион се заинтересирани за ИПАРД 2

Земјоделците од поширокиот кумановски регион се заинтересирани за ИПАРД 2

Земјоделците од поширокиот кумановски регион се заинтересирани за Програмата за користење на средствата од инструментот за претпристапна помош за рурален развој на европската унија (ИПАРД) за периодот 2014-2020, сооопштија денеска надлежните од подрачната канцеларија на Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството. -Кофинансирањето се движи од 60 до 70 проценти од ИПАРД и од 40 до 30 проценти од земјоделецот, изјави Џабир Рамадани од подрачната канцеларија на Агенцијата. Тој ги повика земјоделците да не ги…

Повеќе...

ВО ШТИП ПРЕЗЕНТИРАНА ИПАРД 2 ПРОГРАМАТА

ВО ШТИП ПРЕЗЕНТИРАНА ИПАРД 2 ПРОГРАМАТА

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство(МЗШВ) денеска на штипските земјоделци сточари им ги презентираа можностите и поедноставното аплицирање за користење на средствата од европските фондови, односно од ИПАРД 2 Програмата, што е поделена во два сегмента, примарно земјоделско производство и преработка на земјоделски производи. Душко Јакимовски од Тело за управување со ИПАРД при МЗШВ истакна дека присутните детално се запознаа како да дојдат до европските пари. – Минималната вредност на инвестиција на барателот е 3.000, а максималната…

Повеќе...

Во Велес досега поднесени дваесеттина апликации за ИПАРД 2

Во Велес досега поднесени дваесеттина апликации за ИПАРД 2

Во канцеларијата на Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделстото во Велес на јавниот повик на ИПАРД 2 програмата за модерно конкурентно земјоделство, кој започна на 26 декември и ќе трае до 9 февруари, се очекуваат да бидат поднесени околу 50-тина апликации. Досега аплицирале 20-тина земјод елци од велешкиот поширок регион во кој се вклучени и Општините Градско и Чашка, изјави за МИА, Тони Тасков раководител во АПРЗ во Велес. Тој појасни дека на овој…

Повеќе...

Исплатени 99,9 проценти од земјоделските субвенции и 1,4 милиони евра од првиот повик за ИПАРД 2

Исплатени 99,9 проценти од земјоделските субвенции и 1,4 милиони евра од првиот повик за ИПАРД 2

По Програмата за директни плаќања во земјоделството до денеска исплативме 6,751 милијарда денари, што е реализација од 99,9 проценти, вели во интервју за МИА директорот на Платежната агенција Николче Бабовски. Бабовски информира и дека Агенцијата наследи огромни долгови, односно неисплатени заостанати субвенции од 2013, 2014, 2015, 2016 година. Сепак, како што нагласува директорот, за година и пол се префрлени вкупно 200 милиони евра. -За капитални инвестиции од Програмата за рурален развој исплативме една милијарда 122…

Повеќе...

Бабовски: На барање на бизнис заедницата, продолжен рокот за аплицирање за користење на средства од ИПАРД 2 Програмата 2014–2020

Бабовски: На барање на бизнис заедницата, продолжен рокот за аплицирање за користење на средства од ИПАРД 2 Програмата 2014–2020

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој информира дека за 15 дена е продолжен рокот за поднесување на барања за користење на средства од ИПАРД 2 Програмата 2014 – 2020, Мерка 3 „Инвестиции во материјални средства за преработка на земјоделски и рибни производи.“ Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски вели дека на барање на бизнис заедницата, АФПЗРР донесе одлука да се продолжи рокот за аплицирање за…

Повеќе...

Земјоделците најмногу аплицираат за добивање средства од ИПАРД 2 за кпување на трактори и друга механизација

Земјоделците најмногу аплицираат за добивање средства од ИПАРД 2 за кпување на трактори и друга механизација

ИПАРД 2 програмата скроена по мерка на агробизнисмените. Индивидуалните земјоделци до сега најмногу интерес покажале само за купување на трактори и приклучна земјоделска механизација. – За жал секогаш најголемиот интерес е кај тракторите и овде во тој дел нешто мора да се менува, во навиките на луѓето, во сфаќањата на производството, каде тракторот не треба да се смета за основна инвестиција. Може да се користи и друг половен трактор, а да се инвестира во нова…

Повеќе...

Наскоро ИПАРД 2 оглас

Наскоро ИПАРД 2 оглас

Во првата половина од ноември се очекува да биде објавен вториот ИПАРД 2 оглас. Мерките се однесуваат на инвестиции во земјоделски стопанства и во преработувачки капацитети. Помош за изготвување на апликациите земјоделците можат да добијат во центрите на агенцијата за развојот во земјоделството. Наскоро се очекува да биде објавен вториот ИПАРД оглас, а земјоделците и преработувачите кои ќе аплицираат можат да добијат гранд од најмалку половина од трошоците за инвестицијата. Стапката на кофинансирање може да…

Повеќе...

Што ќе се финансира со првата мерка од ИПАРД 2?

Што ќе се финансира со првата мерка од ИПАРД 2?

Од средината на ноември земјоделците можат да аплицираат за финансиска поддршка од ИПАРД 2 огласот. Во него, мерките со кои ќе се кофинансира растителното производство се однесуваат за сите култури, освен за тутунот. Во делот за набавка на механизаија, тракторите кои ќе се купуваат, ќе треба да бидат со моќност од 40 до 100 киловати, а комбајните нема да се финансираат… Во ИПАРД 2, мерката за растителното производство се однесува за одгледувањето на житарици, индустриски…

Повеќе...

Започна процедурата за исплата на договорите за ИПАРД 2 програмата

Започна процедурата за исплата на договорите за ИПАРД 2 програмата

  Започна процедурата за исплата на договорите на ИПАРД 2 програмата. Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство преку успешни бизниси ја истакнува важноста од искористеноста на европските фондови. Министерот за земјоделство шумарство и водостопанство Љупчо Николовски заедно со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски и со градоначалникот на општина Штип, Благој Бочварски, беа во посета на селото Лакавица, на средба со дел од земјоделците кои имаат склучено договори…

Повеќе...

Почна користењето на парите од ИПАРД 2 програмата

Почна користењето на парите од ИПАРД 2 програмата

По првите пет потпишани договори со фирми за инвестиции во преработка на земјоделски производи, на ред дојдоа и 690 земјоделски производители кои побарале кофинансирање на трактори и механизација. Вкупните средства за нивната поддршка се скоро 6 милиони евра… По една инвестицијата за нова производствена линија за замрзнување на овошје и зеленчук и четири склучени договори за преработка на земјоделски производи, преку ИПАРД 2 програмата и 690 земјоделци со кофинансирање ќе набавуваат трактори во вредност од…

Повеќе...

EK препорака: Наредната година да ги зголемиме напорите за да добиеме пари од ИПАРД 2

EK препорака: Наредната година да ги зголемиме напорите за да добиеме пари од ИПАРД 2

Македонија е умерено подготвена во областа на земјоделството и руралниот развој. Постигнат е одреден напредок во усогласувањето со заедничката земјоделска политика, оценува Европската комисија (ЕК) во Извештајот за напредокот што беше објавен вчера. ЕК и препорачува на земјава наредната година да ги зголеми напорите за да се апсорбираат фондовите од ИПАРД 2, да го подобри процесот на усогласување на Мрежата за сметководствени податоци на земјоделските стопанства, да го интензивира усогласувањето на политиката во областа на…

Повеќе...

Зголемен интересот на земјоделците за Ипард 2 програмата

Зголемен интересот на земјоделците за Ипард 2 програмата

На последниот ИПАРД оглас од април годинава се доставени скоро 1.400 барања, а според Платежната агенција, се очекува првите договори да бидат склучени во февруари идната година.

Повеќе...

За ИПАРД 2 поднесени 12 барања во Кочанско

За ИПАРД 2 поднесени 12 барања во Кочанско

Земјоделците од кочанскиот производен регион во кој влегуваат општините Кочани, Зрновци и Чешиново Облешево досега најмногу барања поднеле за искористување на средствата од ИПАРД 2 за набавка на земјоделска механизација. – Досега се поднесени 12 барања од страна на индивидуални земјоделски производители и тие се однесуваат на набавка на трактори и друга приклучна земјоделска механизација. Се очекува до крајниот рок, кој беше продолжен до 21 јули, да бидат поднесени уште барања, изјави Валентин Захариев, советник…

Повеќе...

Зголемен интересот на земјоделците за средствата од ИПАРД 2

Зголемен интересот на земјоделците за средствата од ИПАРД 2

На првиот оглас од ИПАРД 2 програмата зголемен е интересот на земјоделците за користење на парите од европскиот претпристапен фонд. За разлика од претходните години, сѐ повеќе се аплицира за ко-финансирањата на инвестиции за обновливи извори на енергија и во капацитетите за рурален туризам. Огласот ќе трае до 23-ти јуни. Наместо досегашните 50 односно 55 проценти, стапката на кофинансирање во првата мерка за инвестиции во земјоделските стопанства, може да се зголеми и до 70 отсто…

Повеќе...

Наскоро првиот оглас за ИПАРД 2 со зголемено кофинансирање

Наскоро првиот оглас за ИПАРД 2 со зголемено кофинансирање

Според експертите, со ИПАРД 2 се проширува опсегот на инвестиции, односно средства ќе може да се користат и во полјоделството и во инвестирање во обновливи извори на енергија на фармите. Исто така новина е и воведувањето на житните култури како прифатлив сектор за инвестирање и инвестирањето во обновливи извори на енергија Новиот ИПАРД 2 кој се очекува да биде објавен наскоро, на земјоделските стопанства ќе им овозможи да аплицираат за добивање нови средства за инвестиции….

Повеќе...
1 2