СИВАТА ПЕГАВОСТ – НАЈШТЕТНАТА И НАЈРАСПРОСТРАНЕТАТА БОЛЕСТ НА ОРЕВОТ – КАКО ДА ЈА СПРЕЧИТЕ?

СИВАТА ПЕГАВОСТ – НАЈШТЕТНАТА И НАЈРАСПРОСТРАНЕТАТА БОЛЕСТ НА ОРЕВОТ – КАКО ДА ЈА СПРЕЧИТЕ?

Симптомите на оваа болест може да се манифестираат на сите зелени делови: од стеблото, на плодовите, листовите, пупките, фиданките итн. Најкарактеристични се симптомите на лисјата, но и на плодовите, во вид на црни, а често и кафеави (смеѓи) пеги. Во средината, овие пеги имаат сивкаста боја. Една од најраспространетите и најштетни болести на оревот, во светот и кај нас е сивата пегавост (антракноза) на оревот (лат. Gnomonia leptostyla). Големи штети настануваат во годините со врнежливи…

Повеќе...

Опасноста од подзаборавената болест Птичји грип се врати на голема врата

Опасноста од подзаборавената болест Птичји грип се врати на голема врата

Повторно се вклучи црвеното светло за таканаречениот Птичји грип. Првите случаи веќе се регистрирани во неколку европски и во земјите од регионот, и тоа во Хрватска, Унгарија, Германија, Данска, Холандија, како и во други држави. Иако како што уверуваат надлежните во Македонија болеста не е присутна, институциите го подигнуваат нивото на внимателност. Имено Агенцијата за храна и ветеринарство испрати допис до ветеринарните друштва со кој им наложува веднаш да пријават евентуална зголемена смртност на живината,…

Повеќе...

Опасна болест го суши питомиот костен во Македонија

Опасна болест го суши питомиот костен во Македонија

Забележливо е нагло сушење на питомиот костен во Македонија, што придонесе бројот на стебла и приносите да бидат се помали, а од некогашните 7.000 хектари под питом костен, површините се повеќе да се намалуваат, како и густината на костеновите стебла

Повеќе...

Co увезувањето лозови калеми понекогаш добиваме и болести

Co увезувањето лозови калеми понекогаш добиваме и болести

Таквата болест ја насадуваме во нашите насади како болест што во догледно време ќе се проширува, болест што е увезена од одделни такви неквалитетни садни материјали и наоѓа место во лозјата на производителите на грозје. Затоа треба многу да се внимава и да се обезбедуваат лозови калеми со гарантиран и проверен квалитет.

Повеќе...

Болеста јазлеста кожа не го намали интересот за одгледување говеда – Сточниот фонд постојано расте

Болеста јазлеста кожа не го намали интересот за одгледување говеда – Сточниот фонд постојано расте

Сточниот фонд во последните неколку години бележи континуиран раст. И покрај појавата на болеста јазлеста кожа бројот добиток има зголемување. Според податоците на агенцијата за храна и ветеринарство само годинава се регистрирани нови 15 000 грла или 7% повеќе во однос на лани. Споредбено со 2014 година сточниот фонд бил зголемен за околу 30 000 грла.

Повеќе...

Климатските промени стрес и болест за земјоделските култури

Климатските промени стрес и болест за земјоделските култури

Повеќе од 10 степени е разликата помеѓу дневните и ноќните температури. Тоа е голем стрес за градинарските растенија, а исто така негативно се одразува и во лозарството и овоштарството. „Пламеницата“, „Вирозата “ и „ Јаболчев црв“ се едни од заканувачките болести врз овие култури.

Повеќе...

Болеста јазлеста кожа нападна говеда во Сирково

Болеста јазлеста кожа нападна говеда во Сирково

Јазлеста кожа се појави низ стадата со говеда во селото Сирково. Иако се веруваше дека болеста, која првенствено ја пренесуваат инсектите односно комарецот, може да ја има покрај областите со мали води или мочуришта, сепак стигна и во ова росоманско село.

Повеќе...

Советување за сточари за болеста јазлеста кожа

Советување за сточари за болеста јазлеста кожа

Со советувањето се опфатени сточари од Кавадарци, Неготино, Велес и Демир Капија, а присутни се и претставници од Агенцијата за храна и ветеринарство и Агенцијата за поттикнување на развојот во земјоделството.

Повеќе...

Неделава ќе пристигнат сите 250.000 вакцини против јазлеста кожа

Неделава ќе пристигнат сите 250.000 вакцини против јазлеста кожа

Неделава се очекува да пристигнат сите 250.000 вакцини за заштита на говедата од болеста јазлеста кожа, информираат од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Повеќе...

Набавени 50 илјади вакцини за болеста „чвореста кожа“

Набавени 50 илјади вакцини за болеста „чвореста кожа“

Со вакцинацијата ќе бидат опфатени Демир Капија, Штип, Василево, Радовиш, Босилово, Делчево, Виница, Пехчево, Берово, Ново Село, Струмица, Валандово, Дојран, Македонска Каменица, Гевгелија, Кратово, Конче, Зрновци и Богданци.

Повеќе...

Болеста Јазлеста кожа кај говедата засега е присутна само во источниот дел на земјата

Болеста Јазлеста кожа кај говедата засега е присутна само во источниот дел на земјата

Бројот на заболени и афектирани животни од болеста Чвореста кожа претставува 0,3% од вкупната популација говеда во земјава, што споредбено со соседните земји (Бугарија и Грција) каде исто така е присутна болеста е далеку помала бројка во споредба со бројот на заболени животни во овие земји кој достигнува до 7,5 илјади говеда.

Повеќе...

Месото и млекото од заболените говеда со чвореста кожа не се опасни

Месото и млекото од заболените говеда со чвореста кожа не се опасни

„Ги повикуваме сточарите за секоја дилема во врска со болеста да се обратат во Агенцијата на бесплатниот телефонски број 0800 3 22 22, или електронски на [email protected]“, апелираат од Агенцијата за храна и ветеринарство.

Повеќе...

11 стада зафатени од болеста „Чвореста кожа“

11 стада зафатени од болеста „Чвореста кожа“

“Потврда од лабораториски испитувања има и за селата Иловица и Моноспитово во Општина Босилево и во населеното место Висока Мала во Општина Василево, Струмичко, а има сомнеж и се чека резултат од лапаротомија за село Канатларци во Општина Прилеп”, соопшти Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС).

Повеќе...

Нови жаришта на болеста „јазлеста кожа“ кај добитокот

Нови жаришта на болеста „јазлеста кожа“ кај добитокот

Над 120 животни се болни од африканската болест „јазлеста кожа“, која се шири низ целата земја. По појавата на еден случај во фарма во Демир Капија, потврдено е дека болеста ја имаат и животни во село Злеово, Штипско, каде што се заразени четири одгледувачници со околу 126 животни.

Повеќе...

Нема нови случаи на болеста „Чвореста кожа“

Нема нови случаи на болеста „Чвореста кожа“

Нема нови случаи и жаришта на болеста чвореста кожа кај добитокот, но се преземни мерки за намалување на можноста за нејзино ширење кај добитокот, изјави директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Зоран Поповски.

Повеќе...

Испитувања за присуство на болеста бруцелоза од 15 март

Испитувања за присуство на болеста бруцелоза од 15 март

Ветеринарните лекари од штипската ветеринарна клиника на 15 март излегуваат на терен. Во стадата на сточарите во карбинско ќе се земаат примероци на крв, за испитување на присуство на болеста бруцелоза.

Повеќе...