Николовски: Откупот на оризот од реколтата 2018 е комплетно завршен

Николовски: Откупот на оризот од реколтата 2018 е комплетно завршен

Винарската визба „Тиквеш“ воведе новини со кои ја унапреди својата линија на традиционални вина кои на пазарот се достапни во амбалажа од еден литар. Од април 2019 сите вина од оваа линија добија целосно подобрување на амбалажата, што опфаќа: нова етикета, ново шише и нов тип на навоен затворач кој значително придонесува за зачувување на квалитетот на виното. Друг новитет е проширувањето на оваа линија со популарните вина „Тиквешко бело“ и „Тиквешко црвено“ кои досега…

Повеќе...

Николовски: Деновиве ќе се распише тендерот за зелена нафта

Николовски: Деновиве ќе се распише тендерот за зелена нафта

Во текот на наредните денови ќе биде распишан тендерот за набавка на зелената нафта согласно со сите постапки и процедури, неопходни за воведување една нова мерка во Програмата за директна поддршка за 2019 година. Ова го најави министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски при денешниот престој во Прилеп. -Обезбедени се над 200 милиони денари за покривање од 30 отсто за првата година, со можност до 50 отсто следните години што ги дава Законот….

Повеќе...

Царина од дури 40 отсто за македонското јаболко, Николовски ќе се обиде да ја намали

Царина од дури 40 отсто за македонското јаболко, Николовски ќе се обиде да ја намали

Љупчо Николовски, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство е во Египет каде што ќе се обиде да ја намали големата царинска стапка од друи 40 отсто за македонското јаболко. Од нашата држава во Египет најмногу се извезува јаболка, праски, тутун и месо. Во 2018 година, извозот кон Египет бил во вредност од близу шест милиони евра. Николовски во Египет се сретна со министерот од неговиот ресор. – Со Ezz El-Din Omar Abu Steit ќе разговараме…

Повеќе...

Николовски: Со УХМР активно работиме на подобрување на метеоролошкиот систем во државата

Николовски: Со УХМР активно работиме на подобрување на метеоролошкиот систем во државата

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски денеска учествуваше на информативните денови на Европската организација за експлоатација на метеоролошките сателити „ЕУМЕТСАТ“, за земјите од западен Балкан. На конфренцијата беа презентирани можностите за користење на сателитските метеоролошки податоци од страна на националните метеоролошки служби. Министерот Николовски презентираше состојбите со влијанието на климатските промени врз земјоделското производство како и мерките кои МЗШВ заедно Управата за хидрометеоролошки работи  ги преземаат за намалување на негативното влијание на временските…

Повеќе...

Николовски: Креираме развојни политики за млекопроизводството

Николовски: Креираме развојни политики за млекопроизводството

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски денеска ја проследи презентацијата на документот за јавни политики во секторот на млекопроизводството, изработена од УСАИД и Здружението на производители и преработувачи на млечни производи „Знак за квалитет“. Целта на овој документ е да ги лоцираат слабостите во фукционирањето на овој сектор кој ја ограничуваат неговата продуктивност, како и да понуди насоки за подготовка на мерки и стратегии за понатамошен развој. “Тука сме да ги слушнеме предлозите,…

Повеќе...

Николовски: Поддршката за набавка на приплоден добиток ја зголемуваме на 90 милиони денари

Николовски: Поддршката за набавка на приплоден добиток ја зголемуваме на 90 милиони денари

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, денеска во Прилеп одржа работен состанок со одгледувачите на говеда, каде ги презентираше мерките од годинешните Програми за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој. „Особено тука би ја потенцирал мерката за приплоден добиток, којашто оваа година ја зголемуваме за неколку пати. Минатата година имавме предвидено околу 14 милиони денари, оваа година со Програмата за рурален развој, којашто ја донесовме оваа година, оваа мерка за набавка на…

Повеќе...

Николовски: Поддршката за набавка на приплоден добиток ја зголемуваме на 90 милиони денари

Николовски: Поддршката за набавка на приплоден добиток ја зголемуваме на 90 милиони денари

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, денеска во Прилеп одржа работен состанок со одгледувачите на говеда, каде ги презентираше мерките од годинешните Програми за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој. „Особено тука би ја потенцирал мерката за приплоден добиток, којашто оваа година ја зголемуваме за неколку пати. Минатата година имавме предвидено околу 14 милиони денари, оваа година со Програмата за рурален развој, којашто ја донесовме оваа година, оваа мерка за набавка на…

Повеќе...

Николовски: Воведуваме мерки за поддршка во земјоделството, со кои ги задржуваме младите во земјава

Николовски: Воведуваме мерки за поддршка во земјоделството, со кои ги задржуваме младите во земјава

Воведуваме мерки за поддршка во земјоделството, со кои ги задржуваме младите во земјава, рече вечерва министерот за земјоделство Љупчо Николовски на трибина во Кавадарци. -Согласно препораките на Европската унија, ќе ја воведеме шемата на млади земјоделци и во програмата за директна поддршка, сите овие мерки кои досега ги збориме се на база на повеќе програми и фондови. Но тоа ќе го направиме и во програмата за субвенции, каде што мерките за младите земјоделци ќе добијат…

Повеќе...

Николовски: Владата им помага на лозарите, не ги покрива долговите на винарниците

Николовски: Владата им помага на лозарите, не ги покрива долговите на винарниците

Долговите на двете винарници, „Повардарие“ и „Стефанс“ нема да се покријат со народни пари, тврди министерот Николовски. Појаснува дека државата ќе ги исплати лозарите, а потоа преку УЈП и Платежната агенција ќе си ги врати парите назад. Со измените на Законот за рурален развој направен е правен основ за лозарите да бидат обештетени. Според него, на овој начин помош добиваат само лозарите, а не и приватните винарници. -Самата исплата кон лозарите преку Платежната агенција и…

Повеќе...

Николовски: Потпишани првите договори за инвестиции за развој на руралните средини

Николовски: Потпишани првите договори за инвестиции за развој на руралните средини

Во Министерството за земјоделство денеска, во рамки на мерката Диверзификација на фарми и развој на бизниси од ИПАРД 2-програмата, беа склучени првите 24 договори, чија инвестиција изнесува 7,7 милиони евра. „Во овие 24 договори вклучени се проекти за изградба на фотонапонска централа, набавување опрема за ветеринарна станица, опрема за производство на сокови, за пчеларство, изградба на објект за преработка на метал, за производство на мебел, изградба на рибник и изградба на објект за производство на…

Повеќе...

Николовски: Драстично зголемување на финансирањето на мерките за рурален развој

Николовски: Драстично зголемување на финансирањето на мерките за рурален развој

Министерот за земјоделство Љупчо Николовски денеска истакна дека, остварено е драстично зголемување на финансиската поддршка за приоритетни мерки, со кои ќе ги исполнат нивните цели за инвестиции во земјоделството. – Следејќи ги политиките на Европската Унија во 2019 година ќе се посветиме на создавање на услови за модерно и конкурентно земјоделско производство преку мерки кои што ќе значат инестиции во земјоделството и руралниот развој, нагласи Николовски. Тој наведе дека е зголемно финансирањето во преработувачата индустрија…

Повеќе...

Николовски на средба со експертот Хартвигсен – Реформи во земјоделското земјиште

Николовски на средба со експертот Хартвигсен – Реформи во земјоделското земјиште

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски денеска оствари средба со експертот на Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите Нации ФАО за земјишни политики, Мортен Хартвигсен. На средбата било разговарано за планираните реформи во делот на управување со земјоделското земјиште и земјишната политика во земјава. Анализите на тимот од ФАО и стручните лица од Министерството покажуваат дека е потребно формирање на Агенција за земјоделско земјиште за ефикасно и транспарентно управување со земјоделското земјиште, констатира Николовски. Крајната цел ќе…

Повеќе...

Министерот Николовски присуствуваше на состанокот на меѓународните министри со германската канцеларка Ангела Меркел

Министерот Николовски присуствуваше на состанокот на меѓународните министри со германската канцеларка Ангела Меркел

Во рамки на саемот за земјоделство и храна „Зелена недела, што се одржува во Берлин, Сојузна Република Германија, денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски присуствуваше на  Глобалниот Форум за храна и земјоделство (GFFA). Оваа година темата на форумот е „Земјоделството се дигитализира – Паметни решенија за идното земјоделство“. На денешниот состанок, на оваа тема на меѓународните министри за земјоделство им се обрати германската канцеларка Ангела Меркел заедно со министерката за храна и…

Повеќе...

Николовски: Mакедонија е силно посветена на олеснување на меѓународната трговија со земјоделски производи

Николовски: Mакедонија е силно посветена на олеснување на меѓународната трговија со земјоделски производи

Министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, денеска учествуваше на состанокот во организација на Федералното министерство за земјоделство и храна на Сојузна Република Германија и Постојаната работна група за регионален рурален развој- SWG, што се одржува во Берлин. Темата на состанокот беше „Потенцијалите на трговската размена“. На состанокот присуствуваше и државниот секретар на МЗШВ, Нефрус Челику. Овој состанок се одржува во рамки на меѓународниот саем за земјоделство и храна „Зелена недела“. Меѓународните министри дебатираа за…

Повеќе...

Николовски од денес е во официјална посета на најголемиот светски саем за храна и земјоделство „Зелена Недела“ во Берлин

Николовски од денес е во официјална посета на најголемиот светски саем за храна и земјоделство „Зелена Недела“ во Берлин

Од денес и во следните четири дена,  министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, ќе биде во официјална посета на најголемиот светски саем за храна и земјоделство „Зелена Недела“, што се одржува во Берлин, Сојузна Република Германија. Се работи за саем со долга традиција од 1926 година, на кој што своите производи ги изложуваат фирми од целиот свет.  Оваа година на саемот „Зелена недела“, учествуваат над 70 меѓународни министри, заменици министри и државни секретари…

Повеќе...

Николовски: Во еден повик за ИПАРД во 2018 склучени се 937 договори

Николовски: Во еден повик за ИПАРД во 2018 склучени се 937 договори

Во 2018 во еден повик за ИПАРД програмата имаме склучено 937 договори со вредност од 18 милиони евра . Тоа е повеќе од вкупно објавените 12 огласи во претходните девет години, чија вредност е 16 милиони евра, изјави министерот стот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски. Тој одговарајќи на прашање од пратеничката Павлинче Честојнова од ВМРО-ДПМНЕ, посочи дека ова е значаен успех на телото во самото Министерство одговорно за менаџирање на ИПАРД структурата и…

Повеќе...

НИКОЛОВСКИ: СО ХИДРОСИСТЕМОТ „ЛИСИЧЕ 2“ ДО ПОКОНКУРЕНТНО ЗЕМЈОДЕЛСТВО

НИКОЛОВСКИ: СО ХИДРОСИСТЕМОТ „ЛИСИЧЕ 2“ ДО ПОКОНКУРЕНТНО ЗЕМЈОДЕЛСТВО

Со изградбата на системот за наводнување „Лисиче 2“ директно ќе влијае врз подобрување на конкурентноста на земјоделството – порача министерот за земјоделство Љупчо Николовски на денешнита средби со жителите велешкиот регион. Вкупната инвестиција е околу 28,5 милиони евра, а ќе се финансира со помош на германската развојна банка „KFW“ банка. Оовој систем за наводнување треба да обезбеди вода за наводнување на околу 5.000 хектари земјоделска површина, вода за производство на електрична енергија од три мали…

Повеќе...

Николовски: Работиме на мерки кои ќе дадат позитивни резултати во заштита и зголемувањето на шумскиот фонд

Николовски: Работиме на мерки кои ќе дадат позитивни резултати во заштита и зголемувањето на шумскиот фонд

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, денеска присуствуваше на фестивалот „Форест фест“, кој што се одржува во Берово и во Пехчево. Целта на оваа манифестација е да се афирмира приватното шумарство и неговата улога во развојот на економијата, да се даде фокус на руралниот развој, и да се акцентира вредноста на шумите како природно богатсво поради општо-корисните функции на шумите. Министерот Николовски посочи дека МЗШВ заедно со Националното здружение на сопственици на приватни…

Повеќе...

Николовски: Усвоена нова дополнителна субвенција од 5 денари за килограм предадена оризова арпа

Николовски: Усвоена нова дополнителна субвенција од 5 денари за килограм предадена оризова арпа

Владата на денешната седница донесе одлука за воведување на нова интервентна мерка за земјоделците производители на ориз. Конкретно, земјоделците ќе добијат 5 денари за килограм произведена и предадена оризова арпа во регистрирани откупувачи. Владата ја донесе оваа одлука поради нарушениот баланс помеѓу понудата и побарувачката и многу ниската откупна цена. Со оваа нова дополнителна субвенција ќе се поттикне договорениот откуп на оризова арпа од реколтата 2018 година, од што бенефит ќе имаат и земјоделците. Субвенцијата…

Повеќе...

Николовски: Ја подобруваме бизнис климата во агро- секторот, 2019-та ќе биде година на економијата

Николовски: Ја подобруваме бизнис климата во агро- секторот, 2019-та ќе биде година на економијата

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, заедно со директорите на Агенцијата за финансика поддршка во земјоделството и руралниот развој Николче Бабовски, и на Државниот инспекторат за земјоделство Благој Индов, на покана на претседателот на Регионалната стопанска комора од Кавадарци, Никола Наумов, оддржаа работен состанок со бизнис заедницата од тиквешијата. Николовски, информираше дека исплатени се речиси сите заостанати субвенции од 2013- та до 2016- та како и по програмата за финансиска поддршка во земјоделството…

Повеќе...

Николовски: Со развојни мерки ќе го сопреме падот на бројките во сточарството

Николовски: Со развојни мерки ќе го сопреме падот на бројките во сточарството

Сточарството изминативе години беше запоставено и затоа овој период сме насочени кон креирање на нови мерки и политики за развој на оваа земјоделска гранка, порача на денешната средба со сточарите во Берово, министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски. На средбата министерот Николовски ги образложи актуелните состојби во сточарството, како и мерките на МЗШВ за поддршка на овој сектор. При тоа најави дека од следната година односно со Програмата за рурален развој 2019 година, се…

Повеќе...
1 2 3 4