Тутунарите од штипско очекуваат подобра откупна цена од лани

Тутунарите од штипско очекуваат подобра откупна цена од лани

На стартот на откупот на годинашната реколта на тутун, од Здружението на тутунарите за Штипско-Карбинскиот регион, велат дека квантитетот е ист како ланскиот, квалитетот малку потфрлил, но очекуваат благо зголемување на откупната цена за 2 до 3 %. – Со 10 денари за килограм сигурно ќе биде поскапа, за да може и понатака да се произведува тутунот во поголема количина. Просечната цена лани беше 215 денари за килограм, односно се откупуваше од 60 денари за…

Повеќе...

МИНИСТЕРОТ НИКОЛОВСКИ НУДИ 5 ДЕНАРИ СУБВЕНЦИЈА НА 18 ДЕНАРИ ОТКУПНА ЦЕНА ЗА ОРИЗОТ, ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ БАРААТ НАД 25 ДЕНАРИ

МИНИСТЕРОТ НИКОЛОВСКИ НУДИ 5 ДЕНАРИ СУБВЕНЦИЈА НА 18 ДЕНАРИ ОТКУПНА ЦЕНА ЗА ОРИЗОТ, ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ БАРААТ НАД 25 ДЕНАРИ

На сегашната откупна цена од 18 денари за килограм оризова арпа, министерот за земјоделство Љупчо Николовски нуди пет денари субвенција за секој килограм откупена арпа на преработувачите. Според министерот, оваа родна година се очекува откуп од 18 до 20 илјади тони ориз. Досега биле откупени околу 20 проценти, но како стимул се нудат субвенции од пет денари за килограм оризова арпа. Оваа и некои други мерки, како што се инвестиции за Институтуот за ориз во…

Повеќе...

Земјоделците без откупна цена за пченицата

Земјоделците без откупна цена за пченицата

На стартот на жетвата, откупната цена на пченицата останува енигма за земјоделците. Тоа ги става во незавидна положба, а некој од откупувачите се обидуваат да наметнат цена од 8 денари, што ни од далеку не ги задоволува потребите на производителите. Од друга страна, поради врнежите во нивите никнала трева, па ожнеата пченица не може да се чува по амбарите, зашто ќе се расипе и ќе и се намали квалитетот. -Ние очекувавме овие денови, како што…

Повеќе...

Земјоделците се жалат на ниска откупна цена на доматите

Земјоделците се жалат на ниска откупна цена на доматите

Земјоделци од струмичко се жалат на ниската откупна цена на доматите. Од седми јуни велат дека има рапиден пад на откупната цена кој денеска изнесувала 10 денари што е дури и половина од трошокот што го имаат за да произведат килограм домати. Велат дека го информирале министерот за земјоделство за состојбата и добиле уверување дека тимови ќе излезат на терен. „Дека цените рапидно паднаа, дека пазарот е пренатрупан, побарувачката е намалена, извоз нема и цените…

Повеќе...

Земјоделците бараат 12 денари откупна цена за пченицата

Земјоделците бараат 12 денари откупна цена за пченицата

Пред стартoт на жетвата, земјоделците бараат утврдување на минималната цена на пченицата, која според нив не треба да биде пониска од 12 денари. Според засега не потврдени информации, мелничарите на одржаните состаноци во Стопанска комора и ресорното министерство барале откупната цена да биде 6 денари за килограм пченица. -Тоа за нас, не што е неприфатливо, незамисливо, туку таа е срамна цена. Меѓутоа, тие оправданието го наоѓаат во тоа, колку ќе биде цената на пченицата во…

Повеќе...

Тутунарите бараат зголемување на откупната цена

Тутунарите бараат зголемување на откупната цена

  Откупот на тутунот од ланската реколта полека привршува со просечна цена од 217 денари за килограм. Но тутунарите од општина Конче бараат од владините преставници да најдат модел за зголемување на цените по класи, бидејки со години тие се речиси исти а се зголемуваат цените на репроматријалите. „Спрема трошоците што ги имаме,  минимум 250 денари да се зголеми, првакласа да биде 300, до 270 втора, 250 трета“ – вели Марко Димитровски, производител од Конче. „Имаме…

Повеќе...

Откупот на тутун во завршна фаза, просечната цена достигна 214,8 денари за килограм

Откупот на тутун во завршна фаза, просечната цена достигна 214,8 денари за килограм

Досега, според податоците од Државниот инспекторат за земјоделство, биле откупени повеќе од 21,5 милиони килограми тутун во вредност од близу 60 милиони евра. Просечната откупна цена на тутунот од реколтата 2017-та достигна 214,8 денари за килограм. Откупот на тутун е во завршна фаза и се очекува да заврши до крајот на месецот, соопшти Министерството за земјоделство. Досега, според податоците од Државниот инспекторат за земјоделство, биле откупени повеќе од 21,5 милиони килограми тутун во вредност од…

Повеќе...

Зголемени откупните цени на јаболкото

Зголемени откупните цени на јаболкото

На зелените пазари цените на јаболкото есенва се речиси двојно поголеми. Најскапа е сортата црвен делешес кој на почетокот од месецов се продаваше за 40 денари за килограм, а лани беше 27 денари. Откупната цена пак е од 20 до 25 денари за екстра класа, а индустриското јаболко чини од 5 до 8 денари за килограм.

Повеќе...

Земјоделците револтирани од откупната цена на пченицата

Земјоделците револтирани од откупната цена на пченицата

Мелничарите донесоa одлука пченицата да се откупува за 8 денари за килограм. Ова ги револтираше земјоделците кои најавија блокада на сите патишта во државава, ако мелничарите не ја откупуваат пченицата по 12 денари. Потпретседателот на Федерацијата на фармери Мемет Синани вели дека житото нема да го даваат за оваа цена.

Повеќе...

Цветков со 3 предлози за заштита на откупната цена на пченицата

Цветков со 3 предлози за заштита на откупната цена на пченицата

Субвенционирање на дел од цената за ускладиштување на пченицата во траење од 6 месеци, пченицата која ќе се купува за домашните резерви да биде исклучиво од македонско потекло. Интервентен откуп на пченица. Ова се трите мерки што министерот за земјоделие ги предложи со цел избегнување на проблемите со откупот на пченица.

Повеќе...