Во рамки на проектот „Попреченоста е прашање на перцепција“ ќе се одржи бесплатна работилница за градинарство

Во рамки на проектот „Попреченоста е прашање на перцепција“ ќе се одржи бесплатна работилница за градинарство

Во рамки на проектот „Попреченоста е прашање на перцепција“ кој го спроведува Институтот за медиуми и различности од Лондон, во партнерство со Македонскиот институт за медиуми и Националниот совет на инвалидските организации на Македонија, со финансиска поддршка од Европската Унија, Ресторан Амбрела ќе биде домаќин на шест бесплатни работилници од отворен тип. Лица со различен вид на попреченост и нивните родители, како и сите останати родители со дечиња, ќе можат да присуствуваат на бесплатна обука…

Повеќе...

Консолидацијата на земјиште може да го ублажи влијанието на проектот Балтичка Железница

Консолидацијата на земјиште може да го ублажи влијанието на проектот Балтичка Железница

28 Ноември 2018, Талин, Естонија – Балтичката Железница, најголемиот инфраструктурен проект во овој век во Балтичкиот регион, предвидува интеграција на Балтичките држави во Европскиот систем на железници. Изградбата е предвидено да започне во 2019. Со минувањето низ обработливи земјоделски површини, проектот може да ги загрози земјоделските стопанства, а во опасност е и пазарно-ориентираното земјоделство во Балтичките земји.   Во организација на ФАО и Естонскиот Универзитет за природни науки во Естонија, од 27-29 Ноември во Талин се…

Повеќе...

МЗШВ: Реализираме капитални проекти, ги зголемуваме наводнуваните плодни површини, создаваме конкурентно земјоделско производство

МЗШВ: Реализираме капитални проекти, ги зголемуваме наводнуваните плодни површини, создаваме конкурентно земјоделско производство

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство реализира низа капитални проекти во водостопаството, со цел зголемување на наводнуваните земјоделски површини, што крајно ќе придонесе за поконкурентно и зголемено земјоделско производство. Со ребалансот на Буџетот, во делот на водостопанството се обезбедија дополнителни средства од над 23 милиони денари за Проектот за наводнување на Јужната долина на реката Вардар 2 фаза, со што се овозможува почетокот на изградбата.Дополнително со ребалансот се обезбедија нови 20 милиони евра за капитални…

Повеќе...

Проект за оценка на влијание на субвенциите и ИПА поддршката во земјоделскиот сектор

Проект за оценка на влијание на субвенциите и ИПА поддршката во земјоделскиот сектор

Вчера, во Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство се одржа презентација од страна на европски експерти во секторот за земјоделство и рурален развој на тема „Проектот за оценка на влијание на субвенциите и ИПА поддршката во земјоделскиот сектор”. Проектот е финансиран од Европска унија,а се спроведува на барање на Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство. Истражувањето е правено заклучно со 2016 година. Според анализата субвенциите дале најголем ефект во сточарството, кај фармите кои одгледуваат добиток и произведуваат…

Повеќе...

Завршна работилница на проект на ФАО

Завршна работилница на проект на ФАО

Денеска во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство се одржа завршна работилница на проектот за „Техничка помош за користење на дрвната енергија за подобрување на одржливиот економски рурален развој и исполнување на целите за обновливи извори на енергија на Западен Балкан до 2020“, кој е поддржан од Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО).

Повеќе...

Нов проект на МЗШВ поддржан од ЕУ, соединување и размена на земјоделските парцели

Нов проект на МЗШВ поддржан од ЕУ, соединување и размена на земјоделските парцели

Сите земјоделци, кои имаат земјоделско земјиште, на повеќе локации, преку новиот проект на ресорното министерство ќе можат да го соединат земјиштето, односно да направат размена со нивните соседи. Преку овој тип на консолидација на земјиштата ќе се зголеми ефикасноста на земјоделското производство, што ќе влијае во порастот на животниот стандард во руралните заедници, тврди министерот Љупчо Николовски. Според него, целта на овој проект е секое семејство да има една голема парцела наместо да има повеќе…

Повеќе...

Пограничен проект на Македонија и Бугарија за чист воздух

Пограничен проект на  Македонија и Бугарија за чист воздух

Проблемот со загадувањето на воздухот и јаглеродните емисии во пограничниот регион со Бугарија ќе се решава преку проектот„ Заедничка интегрирана политика за нискојаглеродна економија во прекуграничниот регион“. Проектот ќе се имплементира 15 месеци и е поддржан со 105 илјади евра преку ИПА програмата за прекугранична соработка. Како што рече Јасминка Пашалиска – Андоновска од Центарот за лековити билки „Амброзија“ од Пехчево, ова е пионерски проект за решавање на проблемот со загадувањето на воздухот во Пехчево, Берово,…

Повеќе...

Заврши проектот за заштита од климатските промени

Заврши проектот за заштита од климатските промени

Климатските промени се реалност и најголем предизвик на нашата генерација. Само со превенција може да се заштити земјоделството од негативните влијанија и со тоа да се намали загубата на земјоделското производство. Ова беше целта на четиригодишниот проект на УСАИД што го спроведе мрежата за рурален развој. Во изминативе години со проектот беа опфатени околу 2.600 земјоделци. – Мрежата за рурален развој преку проектот во изминативе четири години спроведе низа активности опфаќајќи тестирање на едноставни и…

Повеќе...

Пријави за субвенции за камати за проектите од ИПАРД

Пријави за субвенции за камати за проектите од ИПАРД

Почна пријавувањето за корисење на субвенциите за земјоделските камати за проектите поддржани од европската ИПАРД програма. Половина од каматата треба да ја плаќа државата. Пријавувањето е до 25-ти декември годинава. Земјоделците и правните лица на кои им се одобрени нови инвестиции со средствата од европските предпристапни ИПАРД фондови, можат да побараат субвенционирање на банкарските камати. Субвенцијата се однесува за половина од каматната стапка која не може да биде поголема од осум проценти и за кредити…

Повеќе...

Оглас: Се субвенционираат до 50% од каматата на кредитите за ИПАРД проекти

Оглас: Се субвенционираат до 50% од каматата на кредитите за ИПАРД проекти

  Државата за првпат ќе субвенционира до 50 отсто од каматата на земените кредити за реализација на ИПАРД проектите. Во тек е огласот на кој можат да се пријават сите земјоделци, преработувачки капацитети како и мали бизниси во руралните средини, кои имаат договор за користење на средствата од ИПАРД програмата. Надлежните очекуваат голем интерес пред се од примарните производители кои што имаат најголем број на апликации за ИПАРД 1 програмата. Покривањето на каматата од страна…

Повеќе...

Голем интерес за проектот „Од град во село“

Голем интерес за проектот „Од град во село“

Граѓаните кои што имаат желба да му се вратат на македонското село со оваа мерка, како што образложи Костадиновски, ќе добијат неповратни средства од 6.000 евра за купување, изградба или реновирање на куќа на село, бесплатно државно земјоделско земјиште до 3 хектари, еднократна месечна субвенција од 15.000 денари во траење од 18 месеци или вкупно 270.000 денари, задолжителни обуки за претприемништво за започнување за водење на бизнис, а на располагање ќе им бидат и земјоделски советници.

Повеќе...

Струмичко-винички проект за органско производство

Струмичко-винички проект за органско производство

Органски производители од Виница и Струмица преку соработка и размена на искуства ќе работат на развивање на свеста кај населението за бенефитите и потребата од пренасочување кон здрави навики со храна без отрови. Обединувачка алка се здруженијата „Агро Винка“ од Виница и „Хорти-еко“ од Струмица.

Повеќе...

Стартува проектот за адаптација на земјоделството на климатските промени

Стартува проектот за адаптација на земјоделството на климатските промени

Македонија, со поддршка на ФАО, од февруари годинава ќе почне да спроведува проект за адаптација кон климатските промени, вреден 400.000 долари.

Повеќе...

Топлификацијата на Битола е значаен проект за развојот на земјоделството

Топлификацијата на Битола е значаен проект за развојот на земјоделството

Според првиот човек на македонските земјоделци Вељо Тантаров, проектот Топлификација е особено значаен за развој на нови земјоделски содржини и култури.

Повеќе...

Проект за имплементација на добри земјоделски пракси

Проект за имплементација на добри земјоделски пракси

Федерацијата на фармерите (ФФРМ), Агенцијата за поттикнување и развој на земјоделството и словенечката компанија Даталаб денеска во Струмица ќе го промовираат проектот 100 фарми преку кој 100 земјоделци ќе добијат опрема за менаџирање на фарма со користење на информатичко – комуникациски технологии, пишува Миа. “Со овој проект ќе се започне со поинтензивно спроведување на активностите што ќе значи вклучување на дополнителни 100 фарми во примерокот на фармери, кои ќе користат модерни информатичко – комуникациски технологии…

Повеќе...